MFF-AIK

Jonas Sandqvist - Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Robert Åhman Persson, Gabriel - Guillermo Molins, Joakim Nilsson, Labinot Harbuzi, Jeffrey Aubynn - Agon Mehmeti, Edward Ofere

Ovanstående är startelvan mot AIK, enligt Sydsvenskan. Det ser inte direkt skräckinjagande ut....

Angående Dusan Melicharek så misstänker jag att vi har sett det sista av honom i en MFF-tröja. Ett misstag får man acceptera, men två ganska grova övertramp på väldigt kort tid får ju nästan Joseph Elanga att framstå som en ängel.

Snabb reaktion från MFF

Det var uppenbarligen fler än jag som var tveksamma till att förnya sitt årskort om MFF inte säkrat kontaktet den 31 oktober. MFF reagerade direkt och ska ha en eloge för det. Följande finns att läsa på MFF.se:

"Efter förfrågningar från några av de årskortsinnehavare som i dagarna har fått information om vilka platser de har tilldelats på Swedbank Stadion 2009 vill vi göra ett klargörande om årskortsköpet.

De årskort som säljs avser matcher i Allsvenskan och Svenska cupen. Om Malmö FF inte skulle spela i Allsvenskan 2009 kommer de som har förnyat sitt årskort men som inte är intresserade av årskortet under de förändrade omständigheterna att få pengarna tillbaka. Eventuella beslut om ändrade priser för biljetter och årskort kommer i sådana fall att fattas om det skulle bli aktuellt."

Årskortstilldelning

Så kom då igår beskedet till oss årskortsinnehavare som ansökt om tilldelning av sittplats på Swedbank Stadion nästa år. Texten "Din drömplats är" kändes aningen ironisk med tanke på nuläget... För att vara säker på att få den plats man tilldelats ska betalning ske senast den 31 oktober. Då gäller det nog för MFF att det allsvenska kontraktet för nästa år är säkrat vid den tidpunkten, annars är det nog många fler än jag som kommer att vara väldigt väldigt tveksamma till att betala.


För övrigt vågar jag knappt tänka på vad som skulle hända med klubbens ekonomi om den nya arenan ska invigas i Superettan.


VAKNA!!

Nu får det vara nog! Det här börjar mer och mer likna den där onämnbara säsongen i slutet av 90-talet. För att bryta den otroligt negativa spiral MFF har fastnat i krävs en förändring, och en stor sådan. Det fungerar inte att bara köra på i gamla hjulspår. Det där med att "bara jubba på" har Malmö FF försökt med en gång tidigare och det vet vi alla hur bra det gick...så vakna upp ur förlamningen och agera nu! För det kan väl inte vara meningen att årets långsiktiga satsning går ut på att Himmelsblått ska inleda sejouren på den nya arenan i Superettan, eller....?

Ingelsten och MFF

Patrik Ingelsten, jag säger bara, Patrik Ingelsten...som den mannen springer! På något vis är han för mig en symbol för varför Kalmar FF lyckats så väl.


Jag måste säga att jag är aningen imponerad av Nannes förmåga att hitta rollspelare till sitt Kalmar. Som en betraktare utifrån känns det som om Kalmar värvar till ett lagbygge, medan MFF värvar betydlig mer ostrukturerat. Jag har en känsla av att Kalmars något mer beskedliga ekonomiska muskler tvingar dem att vara noggrannare i sin scouting.


Större ekonomiska muskler ska så klart egentligen inte få stå i vägen för ett mer strukturerat spelarvärvande, men det känns som om MFFs ledning blivit aningen bekväma. Se och lär av exemplet KFF!


Göra plats för Kim

Nu börjar väl ändå det där med att "göra plats i startelvan för Kim" gå lite väl långt. Om rapporterna stämmer startar Sverige med fyra innermittfältare på plan samtidigt mot Ungern ikväll. Någon mer än jag som är orolig för att det svenska landslaget kommer att stånga sig blodigt i mitten mot ett kompakt Ungern? Med denna uppställning känns risken för ett stereotypt och långsamt svenskt anfallsspel, utan rörelse, väldigt överhängande.

Status quo

Toivonen är kvar i MFF.

Berbatov är kvar i Spurs.

Tottenham förlorade i Premier League premiären.

...allt är som vanligt alltså.....

Kort om MFF och Spurs

* Det snackas om Ola Toivonen till Bröndby, men inte tusan har danskarna råd att lösa det. Den övergångssumma som nämnts (18 miljoner) lär i vilket fall som helst inte vara i närheten av att vara hög tillräckligt. Skulle Toivonen, mot all rim och reson, släppas för denna summa är mitt förtroende för MFFs ledning definitivt nere på noll.


* Jag ser givetvis helst att Dimitar Berbatov, en av mina största Spurs-favoriter genom alla tider, stannar i Tottenham. Nu ser det dock inte ut att bli så och då får han 1000 gånger hellre hamna i 
Barca än i United.

* Johan Elmander har alltid verkat vara en reko kille. Nu förstår jag varför! Johan försöker hänvisa till att han idag är neutral, men innerst inne vet vi alla att "en gång Spurs, alltid Spurs".


Sex mittfältare från start....

Om de olika inför-reportage som finns att läsa på nätet stämmer överens med verkligheten så kommer MFF idag att ställa upp med sex mittfältare i startelvan. Det ska bli mycket intressant att se vad Daniel Andersson och Robert Åhman-Persson kan prestera som nya mittbackar. Om det nu blir så, är det ganska tufft av Rolle och Hans Gren att starta med ett mittbackspar som totalt har mindre än 10 matchers Allsvensk backrutin. RÅP har enligt egen utsago aldrig ens spelat mittback i seniorsammanhang.....

Damfotboll

I skrivande stund är det mindre än en timme tills att OS inleds för svensk del, med en gren som väl uppfyller kriteriet "gren jag så gott som bara följer när det vankas stort mästerskap", nämligen damfotboll. Jag tycker helt enkelt inte att underhållningsvärdet är högt nog. Det skulle säkert kunna vidtas åtgärder för att höja nämnda värde, men alla som kommer med konstruktiva förslag blir totalt attackerade och anklagade för att var än det ena och än det andra. Ni kommer väl ihåg hur totalsågad stackars Jonas Karlsson på SVT blev för något år sedan när han hade mage att föreslå bland annat mindre storlek på mål och bollar? "Här ska minsann inte en man komma och berätta för tjejerna hur deras regler ska utformas" skrek moraltanter och gubbar i unison kör. Men, allvarligt talat. Män och kvinnor har olika fysiska förutsättningar och det kan ni inte göra något åt, hur gärna ni än skulle vilja!  Det finns väl ingen som skulle komma på den korkade idén att låta häckarna i damernas 100 m häck vara lika höga som herrarnas på 110 m, eller damernas handboll vara lika stor som herrarnas, eller låta damernas kula i kulstötning väga lika mycket som herrarnas, eller damernas nät i volleyboll vara lika högt som herrarnas o s v.


I fotboll däremot, där ska allt givetvis vara lika, i rättvisans och jämlikhetens namn...
P.S. Har jag möjlighet kommer jag givetvis att följa det svenska damlandslagets vedermödor i Kina. Likväl som jag kommer att följa övriga svenska aktiva med medaljchans. Sedan må de vara skyttar, kanotister, seglare eller brottare.


Varför Teddy?

Jag blir så avundsjuk varje gång jag ser dig i Elfsborgs gula tröja, Teddy Lucic. Varför är du i Knalleland och inte i Malmö, Teddy? Tänk så mycket kul vi kunde ha haft tillsammans på Malmö Stadion. Jag och mina kompisar hade skrikit oss hesa på läktaren och du hade stått där med ditt lugn och styrt försvaret med säker hand. Till och med Sankan hade lyssnat på dina visdomsord och visat den talang som en del tror finns djupt där inne någonstans. Malmö FF hade släppt in 5 mål i år istället för 25* och vi hade tillsammans slagits om SM-guldet. Varför Teddy, varför....?
*MFF har i år hittills släppt in 25 mål på 17 matcher. Som jämförelse släppte laget under hela säsongen ifjol (26 matcher) in 28 mål

Konkurrentanalys

Igår var det dags för konkurrentanalys på Olympia. Först måste jag bara ge lite cred till planen. Helt otroligt att den kunde hålla så god kvalitet i det enorma regnandet. Lite skillnad mot Ullevi det...


Matchen då? Ja, HIF har en helt annan stabilitet och ett annat självförtroende i sitt spel än vad MFF har. Det ser ut som om spelarna hela tiden är övertygade om att de ska vinna matchen. Något annat existerar helt enkelt inte.


Den största skillnaden på HIF ifjol mot HIF i år är dock utan tvekan Marcus Lantz. Han har hittat tillbaka till det kompromisslösa spel som gjorde honom så populär i Hansa Rostock i Bundesliga. Det tar emot att skriva det men Lantz har, av vad jag sett hittills under säsongen, överglänst vår egen Daniel Andersson. Inte för att Daniel har varit dålig, utan för att Marcus Lantz har varit riktigt, riktigt bra.


Syndabocksletning

Det värsta när spelet inte fungerar för ditt favoritlag är att du alltid vill hitta en syndabock. I mitt fall med Malmö FF har jag hittat min och det är en målvakt, men kanske inte den ni tror. För mig blev det glasklart när Malmö tvingades byta målvakt mot IFK Göteborg i lördags. Alltihop är Jonnie Fedels fel! För ut gick en fastfrusen linjemålvakt som oftast kommer fel i sina utrusningar (det var därför du skadade dig Jonas...) och in kom en fastfrusen linjemålvakt som kom fel i sina utrusningar. Vad de har gemensamt? Jo, de tränas av Jonnie Fedel som är en gammal fastfrusen linjemålvakt som väldigt ofta kom fel i sina utrusningar. Inget ont om Fedel som person, men vad har han egentligen för meriter som målvaktstränare? Några? Inte vad jag vet. Nu är det här aningen tillspetsat så klart, men det känns ibland som om det är viktigare med gamla A-lagsmeriter som spelare än kompetens för det aktuella jobbet när Malmö FF rekryterar personal.


Tur i alla fall att Tottenham leker hem alla sina uppbyggnadsmatcher inför den stundande premiären i Premier League. Nu senast blev det klara segrar mot såväl Celtic som Borussia Dortmund, men det är klart, det är ju bara träningsmatcher så det hinner säkert rätta till sig till ligan drar igång...

Labbes besvikelse

Har ni sett Fan-TV intervjun med Labinot Harbuzi? Han säger att han välkomnar konkurrensen som uppstått efter de senaste värvningarna, men läser man mellan raderna på vad han säger och tittar på hans blick och kroppsspråk tycker jag att det är ganska tydligt att Labbe är enormt bitter och besviken. Det är bara att hoppas att han tar det på rätt sätt till slut och knyter näven och ger allt för att visa vem som ska spela. Tyvärr för Labinots del så lär han aldrig bli något mer än ett komplement som spelare, trots sin enorma talang, så länge han fortsätter att dra på sig alla dessa skador.


Korta MFF-igheter

  • Daniel Andersson fick en smäll på knät och avbröt dagens träning. Det ska dock antagligen inte vara någon fara för spel på lördag. Bara att hålla tummarna för att den uppgiften stämmer så att Daniel finns med i startelvan i Göteborg.
  • Niklas Skoog har avböjt en erbjudan om utlåning till Mjällby AIF. (EDIT: Skoog blev idag, den 1 aug, trots allt klar för MAIF)
  • Minns ni Tony "han som missade den där straffen det onämnbara året 1999" Flygare? Tony, av många ansedd som en större talang än Zlatan Ibrahimovic, har faktiskt inte gett upp sin fotbollskarriär än. Det nya kontraktet är underskrivet och klart, med BW90 i division 4....
  • Jag fick mig en kort pratstund med Helsingborgs tränare Bosse Nilsson (min gamla gympalärare) på Martins rökeri i Nyehusen igår. Han tyckte att MFFs kanske största, eller i alla fall ett stort, problem är vår sista utposts ojämna agerande. Bosse avslutade vårt samtal med att be mig ringa om jag nån gång skulle byta färg, så skulle han ordna kalasbiljetter till mig på Olympia. In your dreams Bosse! :-) 

Om

Min profilbild

Micke