Helgens höjdare - vecka 25

  • Midsommarfest vid Hallandsåsen med sill, nubbe, sång och logdans. Svenskare än så blir det nog aldrig.
  • Grabbträffen på John Bull i Lund före Tyskland-Sverige.
  • VM - så klart! Tur att det finns så många andra matcher att trösta sig med nu när Sverige är utslaget ur turneringen.

VM - det är nu det börjar!

Nu har det brakat loss på riktigt allvar och de tuffa drabbningarna avlöser varandra. Det är underbara prestationer, fula kapningar och usla domare och allt annat som hör ett VM i fotboll till. Lägg sedan till den härliga inramningen på de tyska arenorna och lyckan är total för oss fotbollsälskare.

För Sverige är VM över sedan i lördags, efter en totalt sett godkänd turnering. Att ett så litet fotbollsland som Sverige går till en åttondelsfinal i ett VM är faktiskt inte så illa. Visst hade jag också hoppats att vi skulle kunna stå upp bättre mot Tyskland, men efter den otroliga inledningen med mål efter fyra minuter tror jag att de svenska spelarna var lika chockade som vi åskådare. Det är bara till att bryta ihop och komma igen!

För egen del är det givetvis min resa till Tyskland, och min andra VM-match hittills i livet*, som kommer att leva kvar längst i minnet. Allra djupast sitter bilderna av det gula hav som mötte oss i Dotmund. Hela staden var som en enda stor rapsåker. Dessutom var det inte minsta tillstymmelse till bråk utan bara glada miner överallt.  


* Min första livs levande VM-match var stormatchen Uruguay-Sydkorea i Udine 1990. Matchen slutade 1-0, efter att inhopparen Fonseca gjort Uruguays segermål i den 90:e spelminuten, inför 29 039 åskådare på Stadio Friuli.

VM-kortisar


Vidskepelse

Vidskepelse är ett intressant fenomen, som verkligen aktualiseras i dessa fotbollstider. Själv kunde jag i mina yngre dagar sitta flera timmar i en obekväm ställning framför TVn, bara av den anledningen att sedan jag satte mig så hade Wilander äntligen fått ordning på sitt spel och börjat vända matchen till sin fördel. Att jag sedan hade ont i nacken i flera dagar var på något vis ovidkommande...

Man skulle kunna tro att den värsta vidskepelsen går över i takt med att åldern och förståndet ökar. Riktigt så fungerar det tyvärr inte. Henrik, som var hemma hos mig och såg matchen mot England, vågar till exempel inte tvätta sin matchtröja förrän VM är över för svensk del. Jag är inte heller helt oskyldig, även om jag har valt en något renligare väg. Min VM-mundering ser givetvis likadan ut vid varje Sverigematch, med VM-band runt högerarmen, Sverigestrumpor och matchtröja från bronssommaren 94. Jag har dock vänt på tvättproblematiken och MÅSTE tvätta tröjan och strumporna mellan varje match. Skulle Sverige gå vidare till kvartsfinal och jag får möjlighet att utnyttja min Voucher till nämnda match, blir det till att ta med ett paket Y3 till Tyskland. Jag kan ju inte riskera att stå med otvättad tröja inför semifinalen....


Klart för åttondel

Efter en första halvlek där mina vänner och jag satt och ondgjorde oss över Sveriges oförmåga att skapa några som helst farligheter på fasta situationer, så hände något under halvtidsvilan. Det var ett helt ny Sverige som kom ut till andra halvlek. Nu kändes plötsligt minsta lilla inkast på Englands planhalva som en potentiell målchans. Fasta situationer ledde till mål och ribbträffar och Sverige tvingade, de emellanåt smått desperata, engelsmännen till räddningar på mållinjen.

Nu räckte forceringen inte hela vägen fram utan det blir trots allt Sverige som får ta sig an den tuffa uppgiften att möta hemmanationen Tyskland i åttondelsfinalen. En mycket svår men, för de svenska spelarna, säkert otroligt inspirerande match. Helt chanslösa är vi nog inte och jag hoppas på ett något övermodigt tyskt lag som hittills flutit på en medgångsvåg under mästerskapet. Det skulle vara intressant att se hur de reagerar om de får lite motgång i matchen.  

Engelsmännen är förresten lite roliga...
The Sun har betygsatt (se nedan) de svenska spelarna och de har på något vis lyckats bedöma Daniel Anderssons insats i matchen. Undrar vad de baserar hans betyg på? Hur snyggt han löpte in på planen? Vem han bytte tröja med? Otroligt...

SWEDEN: Isaksson 6, Alexandersson 5 , Mellberg 6, Lucic 7, Edman 7, Jonsson 5 (Wilhelmsson 5), Kallstrom 6, Linderoth 6 (Andersson 5), Ljungberg 5 , Larsson 8, Allback 6 (Elmander 5).

Dagen D

Ikväll avgörs Sveriges fortsatta öde i årets fotbolls-VM. Vi har en svår match mot England, samtidigt som Trinidad/Tobago ställs mot redan avsågade Paraguay. Vårt hopp står till en svensk kämpainsats och/eller den paraguayanska stoltheten. Sverige lär säkert ge allt som bara är möjligt för att kriga till sig minst en poäng mot England, men jag tror inte att laget mäktar med det. Kvar finns då räddningsplankan Paraguay. Enligt vad tränare Ruiz säger till FIFAWorldcup.com vill spelarna i laget lämna Tyskland med högburna huvuden. Bara att hoppas att han har rätt....

Missade du den lilla räkneövning jag ägnade mig åt inför omgång 2 i Grupp B? Titta då här. Det är i högsta grad relevant fortfarande.


ÄFF-MFF

Det blev seger för MFF i gårdagens träningsmatch mot ÄFF med 4-0. Jag var själv inte på plats, men som tur är så var det andra som var det. Här hittar du mer om matchen:

http://sydsvenskan.se/sport/article166818.ece

http://www.mff.se/nyheter/nyhet.asp?Id=1999&KomFran=FS

http://svenliljegrensr.blogg.se/



Helgens höjdare - vecka 24


5 poäng krävs fortfarande...

Det gick ju vägen efter mycket om och men. Sverige besegrade Paraguay med 1-0 och vi har en ganska bra chans att kunna avancera till nästa omgång. Det som gör mig lite orolig är att hittills stämmer det scenario jag målade upp, inför omgång två i gruppspelet, till punkt och pricka. Om min magkänsla inför matchen Trinidad/Tobago-Paraguay stämmer, så är jag rädd för att Sverige måste klara av att ta en poäng mot England för att gå vidare till åttondelsfinal.

5 poäng krävs

Det verkar vara en allmän sanning att om Sverige vinner mot Paraguay, samtidigt som England slår Trinidad/Tobago, så är vi i praktiken klara för åttondelsfinal. Nej, nej, nej säger jag!

Låt oss anta att Sverige slår Paraguay 1-0 och att England slår Trinidad/Tobago med 2-0. Inför slutomgången är då Paraguay helt borta från slutspel och England definitivt klara för det samma. Den sista platsen står mellan Sverige och T/T. Sverige har fyra poäng och +1 i målskillnad. T/T har en poäng och -2 i målskillnad. Anta sedan att Sverige förlorar sista matchen mot England med två mål. Då räcker det att T/T slår ett redan avsågat och antagligen ganska viljelöst Paraguay med ett mål för att få till stånd åtminstone en lottdragning om den sista slutspelsmatchen i grupp B. Vi behöver alltså med ganska stor sannolikhet en poäng även mot England.

Ja ja, först ska Sverige vinna ikväll och det är jag långt ifrån säker på att laget är kapabelt att klara av. Jag tippar att Sverige-Paraguay slutar 1-1 och då finns det i alla fall lite spänning kvar till sista omgången i gruppspelet. 


Anders eller Kim = Ljungberg?

Inför kvällens match mot Paraguay är den ständiga frågan, Anders eller Kim, återigen på tapeten. En del medier har Kim i sin startelva, medan andra tror på Anders. För att spetsa till det lite erbjuder jag här ett tredje alternativ. Eftersom Paraguay antagligen kommer att spela ganska tillknäppt tror jag att det blir viktigt att ha mycket fart från mittfältet. För att få den farten även centralt måste Ljungberg in i mitten. För att samtidigt behålla farten på vänsterkanten får Fredrik Stenman ta den platsen. Svaret på frågan Anders eller Kim kan alltså bli Ljungberg. Kul? Ja! Troligt? Knappast.....

Egentligen tror jag att det blir samma startelva som sist med de två förändringarna att Kim spelar på mitten och att Isaksson återtar platsen mellan stolparna.

Rörliga publikbilder Sve-T/T

Här hittar du mina fyra små publikfilmer från Sverige-Trinidad/Tobago:

http://www.dropshots.com/Forzamff

VM-bilder

Hemma igen. Efter några dagar av härlig VM-yra är jag åter hemma i Sverige. Dortmund var ett blågult hav, såväl på stan som på arenan och alla vi som var där har fått ett minne för livet. Här följer lite bilder från Dortmund och arenan.

vm3vm2VM1
vm6vm5vm4
vm15
vm13vm12VM11vm10vm9vm8vm7

På plats

Nu är vi på plats i Tyskland. Resan gick fantastiskt bra och utan problem. Tack GPS för det! :-) Här i Dortmund vimlar det av svenskar. Jag trodde på minst 10 000 svenskar på läktarna, men nu lutar jag nog åt 20 000. Det lär bli fest imorgon! Hur går det då i matchen? Jag tror att vi vinner med 2-0, efter att Rami räddat en straff....

Ända smolket i glädjebägaren är att min mobil har lagt av. Så om nagon sökt mig och inte fått svar idag, så vet ni varför.

VM - here we come!

Tidigt imorgon bitti drar jag och Anders iväg mot Tyskland. Vi kommer att bo i Bochum på Hotell Kolpinghaus. Vädret verkar bli strålande, så blir det bara svensk seger på lördag, så ser det ut att kunna bli en kanonresa.

Heja Sverige!



Publikvärdshelg med Sverige-Chile

I helgen var samtliga Sveriges publikvärdar inbjudna till Stockholm och landskampen mellan Sverige och Chile. Det visade sig bli en mycket trevlig helg! Det hela inleddes med förfest på "Fan corner" utanför Råsunda där det bjöds på mat, dryck och underhållning. Strax innan matchen på Råsunda presenterades vi för publiken och fick värmande applåder.

Inför matchen ville jag se:

...att Zlatan och Henke hittar varandra.

- Det var väl si och så med det.


...att Sverige har en duglig högerback.

- Alexandersson klarar nog den uppgiften. Jag känner mig i alla fall lite tryggare på den här punkten efter Chile-matchen


...att Isaksson ser stabil ut.

- Isak skötte sig OK.


...att Kim visar att det är han som ska spela på innermittfältet. Jag tror att han i dagsläget har större potential än Anders Svensson.

- Nej, Kim tog tyvärr inte chansen. Inte Svensson heller för den delen...


...att Sverige gör mål. Det har varit lite tunnsått med den varan på sista tiden....

- Mål blev det, om än på en fast situation. Vi får hoppas att det lossnar på lördag.


Efter matchen var det sedan efterfest på Scandic Infra City för samtliga publikvärdar. Eftersom det väntade stora uppgifter dagen efter, så gick jag och la mig vid 1-tiden.

Vad var det då som väntade? Jo, publikvärds-SM i fotboll. Vi hade lottats i samma grupp som Bajen och Gefle. Vi inledde starkt med en 1-0 seger över Bajen, efter ett snyggt mål av Henrik Ohlander. Inför den andra gruppspelsmatchen mot Gefle skulle det räcka med oavgjort för avancemang. Detta var något som tydligen även Gefle-laget uppmärksammat, eftersom de helt plötsligt ställde upp med fyra nya spelare. Det visade sig efter matchen att det var fyra Örebroare som bytt tröjor och hoppat in i Gefle. Vi förlorade med 2-0 och var därmed utslagna ur turneringen. Den protest vi lämnade in mot Gefle avslogs, eftersom det inte fanns några klara regler om det här. Vad sägs om sunt förnuft och rent spel? Och Gefle ska kvala till UEFA-cupen på ett "Fair play"-mandat....

Vi vann i alla fall en tävling. Snyggast buss! Detta sprillans nya mästerverk tog mina kollegor till Stockholm. Själv fuskade jag lite och tog tåget i stället...

24878-19
Foto: Henrik Ohlander