Fiasko i cupen igen

Som vanligt, får man väl tyvärr säga, uppvisade MFF igår fruktansvärt dålig inställning till matchen i Svenska Cupen borta mot Landskrona BOIS. Det går inte att bara gå in på banan och lattja hem en elitmatch i fotboll. Samma visa varje år med ett MFF som slås ut tidigt i cupen av ett lag från en lägre serie. Det borde väl snart vara dags att dra lärdom av historien, eller vad säger ni ledare och spelare i Malmö FFs representationslag?

Tråkigt var, förutom MFFs inställning, även att se vissa Landskronaspelares beteende under och efter matchen. Jag tror faktiskt inte att jag sett ett liknande beteende under någon av alla de 1000-tals fotbollsmatcher jag sett. Det förekom en mängd obscena gester mot MFF-klacken, bland annat från rutinerade Karl Corneliusson. Fast det är klart, trodde man att man skulle bli 10:a i Napoli och slutade som ytterback i ett bottenlag i Superettan kanske det är lätt att bli lite bitter?


Helgens höjdare - vecka 20

  • Markus_Rosenberg. Återigen omgångens spelare enligt den välrenommerade tyska fotbollstidningen Kicker.
  • Talisker single malt. "A soft smoky nose introduces an enticing, sweet taste. Full bodied and smooth, this muscular malt also has a robust, deep intensity. It has a long richly warming finish."
  • Zodiac. Inte ofta det blir bio nu för tiden, men "Zodiac" kan verkligen rekommenderas.


Slutligen måste listan, tyvärr, utökas med veckans hjärnsläpp, som utan tvekan går till Yksel Osmanovski. Hans vansinnigt tagna andra varning kostade MFF två poäng mot ÖSK.


Inför ÖSK-MFF

Konstgräsmatch nummer två för MFF väntar idag borta mot Örebro SK. Malmö får ses som favoriter och som jag ser det är MFF bättre på de allra flesta platserna i lagen. Det finns dock några saker MFF ska passa sig för och det är i första hand:

- Myten om konstgräsets förbannelse. Att gå in till en match och tänka negativa tankar är aldrig bra. Hade jag varit Sören Åkeby hade jag om och om igen påminnt spelarna om att det jämna konstgräset passar ett spelande lag som MFF och att man gjorde årets kanske bästa match borta mot Elfsborg, etc.

- Lars Larsen. En i mitt tycke mycket kompetent mittfältare. Får MFF stopp på Larsen är mycket vunnet.

- Självförtroende och därmed underskattning. Det gäller att hålla självförtroendet på en lagom nivå och inte bli övermodiga.


Lyckas Malmö med detta ska det bli seger mot ÖSK. Eftersom Örebro dessutom har 
skadeproblem i sin defensiva uppställning tror jag absolut på Malmö och på en 2-1 seger. Ofere gör båda målen för MFF!


Inte Roland trots allt

I mitt förra inlägg skrev jag "...Anders Andersson, som gör ytterligare en fantastiskt bra insats som mittback och i samband med det även ett tack till ass. förbundskapten Roland Andersson som lär ha varit den som presenterade idén för MFF-ledningen." Uppgiften at det skulle varit Rolands idé fick jag från en artikel i Sydsvenskan. Nu verkar det dock som om det inte stämmer. Nedanstående mail dök nämligen upp från Patrik "Lakan" Jandelin och han vet väl förhoppningsvis vad han pratar om.... ;-)

"Vilket tyvärr (för Roland) inte stämmer speciellt bra.

Redan under Prahls tid diskuterade man Anders som mittback men det
ville/behövde inte den gode Tom.

Hur uppgiften kommit till SDS (för det är ju inte något de tar ur luften
naturligtvis) vet jag inte men den stämmer som sagt inte.

Lakan"

Derbyseger

Det finns inte mycket som är så skönt som en riktigt härligt "orättvis" seger. Extra skönt då så klart att segern kommer i ett derby. Helsingborgsforceringen i slutet var så stark att jag bara stod och väntade på ett HIF-mål. Med mycket tur och några idioträddningar lyckades dock MFF hålla undan.

För att citera ett antal halvtaskiga tal vid diverse galor, är det "givetvis många jag vill tacka en sådan här kväll":

- Peter Fröjdfeldt. Tack för att du stod emot trycket och tog två korrekta beslut vid avgörande situationer.* 

-  Jon Inge Höiland. Tack för att du så snabbt uppfattade situationen och fick iväg det perfekta inkastet fram till Toivonen. 

- Ola Toivonen. Tack för din tvåfotare och det eleganta målet. 

- .....och sist det största tacket till Jonas Sandqvist! Du var bäst på plan och räddade laget med en mängd fenomenala räddningar.


 

Dagens hedersomnämnande går till Anders Andersson, som gör ytterligare en fantastiskt bra insats som mittback och i samband med det även ett tack till ass. förbundskapten Roland Andersson som lär ha varit den som presenterade idén för MFF-ledningen.

 

* Det är inte offside i läget som föregår målet. Den assisterande domaren har för bråttom att få upp flaggan och Fröjdfeldt låter helt riktigt spelet gå vidare. Riktigheten i detta verkar alla så kallade experter jag hört uttala sig vara överens om. Vad gäller straffsituation visar TV-bilderna att även här blev beslutet rätt. Det är klar offside i läget som föregår straffavblåsningen.


 

Dags för derby

Jag hade inför förra omgången hoppats att kunna gå till Olympia med vetskapen om att en poäng hade varit tillräckligt för fortsatt serieledning eller åtminstone en delad sådan. Efter det oavgjorda resultatet mot Hammarby är fallet inte så. Ett oavgjort resultat ikväll tycker jag fortfarande är godkänt, men det hade varit otroligt skönt med en seger.

Det ser ut som om Åkeby väljer att starta med Ofere och Höiland. Med de alternativ som finns tillgängliga tycker jag att det är korrekta val. Det ska bli kul att se vad Ofere kan uträtta när han får chansen från start. "Eddie" är en rolig fotbollsspelare att titta på. Det händer alltid något oförutsätt när han är i närheten. Ibland i positiv riktning, ibland i negativ. När det gäller Höiland känner vi hans kapacitet. Frågan är hur det är med form och ork efter det långa skadeuppehållet.

Hur går det då? Jag tror på två lag som väldigt ogärna vill förlora och att det därför blir en ganska chansfattig match. 0-0 känns inte orimligt.


Helgens höjdare - vecka 19

  • Apocalyptica. Överlägset bäst i sändningarna från Eurovision Song Contest. Du missade väl inte de galna finnarna med sina cellos!? Jag såg dem live på Mejeriet i Lund för snart 10 år sedan och det var även då en fantastisk uppvisning i tyngd och intensitet!
  • Tottenham. En ganska bra andra halva av säsongen ledde till en klart godkänd slutlig femte plats i Premier League. Nu gäller det att försöka behålla stommen i laget, framförallt Berbatov, och dessutom förstärka försvaret och det offensiva mittfältet.
  • Espresso, cognac och mörk choklad!

Inför MFF-Hammarby

Dags för sista matchen i den femte omgången av Allsvenskan 2007. Malmö har så här långt blandat och gett ganska friskt. Matchen mot AIK var dock en imponerande uppvisning som skickade signaler om att MFF tänker vara med högt uppe i tabellen när vi så småningom kan summera resultaten i höst. Inför matchen mot Hammarby på Stadion har jag funderat på några småsaker. Har du tänkt på att.....

....om Malmö och Hammarby spelar oavgjort ikväll skiljer det bara tre poäng mellan serieledande lag och jumbon i serien. Det bara måste vara någon form av rekord.

....Malmö under årets säsong har chansen att bli första lag i Allsvenskan som har 1000 plusmål eller mer, genom alla tider. MFF hade inför säsongen 2007 gjort 2998 mål och släppt in 2007 mål. MFF står per idag på 4 plusmål under årets säsong. Slår de Himmelsblå Hammarby med fem mål eller fler så blir laget först med denna bedrift. Inte särskilt troligt att rekordet slås idag alltså, men under säsongen bör det slås om det ska bli en topplacering.

....om Anders Anderssons skada håller och MFF startar med förväntat lag i övrigt så har Sören Åkeby ställt upp med samma spelare på 10 av de 11 platserna i laget i samtliga de fem första omgångarna. Det är den typen av stabilitet som saknats i MFF och som luktar ädel metall lång väg.


Oj vad skönt det hade varit med en trepoängare ikväll! Det skulle innebära serieledning och en möjlighet att ta sig till Olympia nästa vecka med känslan att en poäng mot HIF faktiskt kan räcka ganska långt.

Helgens höjdare - vecka 18